2022 yılında gerçekleştirdiğimiz Türkiye Turnesi tarihlerini afiş formatında bir görselde buluşturmak istedik. Normal şartlarda bu tip afişler turne öncesinde sunulur. Türkiye’de ilk kez canlı çalmamız ve bağımsız rockçı yapımız, bizi kervanı yolda dizmek durumunda bıraktı. Afiş turnenin habercisi olacağına, bir bakıma turne afişi derlemiş oldu. Önümüze çıkan engelleri birer birer aşarak, bir sene içerisinde yurdun dört bir yanında 21 konser vermeyi başardık.

Bu turne bağımsız bir rock oluşumu gözünden ülkedeki müzik, sanat-kültür, dinleyici, organizatör, mekan işletmecileri eksenindeki durumu görmemizi ve icra ettiğimiz müziği bu eksende konumlandırmamızı sağladı.

Türkiye Turnesi deneyimi bize ne kattı, neler öğrendik?

  • Türkiye’de oturmuş, organize bir bağımsız rock müzik şebekesi olmamasına rağmen, bu kafada bir turne gerçekleştirmek zor olsa da imkansız değil.
  • Projemiz bazı kişiler için alışılmış kalıpların dışında olsa dahi, pozitif anlamda esneklik gösteren mekan işletmecileri, organizatör ve gönüllü aracılar ile tanıştık. Eğer projenizi iyi bir şekilde anlatırsanız, size destek olmaya hazır bir çok insanın olduğunu görüyorsunuz.
  • Türkiye’de canlı müzik çoğunlukla eğlence olarak algılanıyor. Spektrumun daha çok kültürel ve sanatsal tarafındaysanız, müziğiniz için doğru mekan ve kitleyi bulmak zorlaşıyor ama kültüre, sanata değer veren oluşumlar ve dinleyici kitlesi ülkede mevcut.

Bağımsız rock grupları ve müzisyenleri için turne olayını nasıl daha iyi hâle getirebiliriz?
Ülkenin dört bir yanında 21 konser vermek ilk bakışta oldukça iyi bir performans olarak gözükse de bunun 10 aylık bir zaman aralığında gerçekleştiği düşünüldüğünde nispeten az sayıda bir konser miktarı aslında. 21 konseri bir aydan kısa bir sürede vermek çoğu yönden daha verimli olacaktır. Bu tür turneleri tanınmış, uluslararası gruplar rahatça yapabiliyorlar. Şahsen ABD’de yaşadığım dönemde, bağımsız ve az tanınan rock gruplarında çalarken bu tür turneleri rahatlıkla gerçekleştiriyorduk. Bunu bizim için mümkün kılan, rock müziğe ve turne kültürüne aynı şekilde bakan bir şebekenin mevcut olmasıydı.

Bu tür bir şebeke Türkiye’de yok gibi gözükse de, tanımlanmamış bir şekilde var olduğunu gözlemledik. Belki henüz tam şebeke yapısında değil ama şebekeyi oluşturacak tüm halkalar ülkede mevcut. Turnede gözlemlediğimiz en önemli noktalardan biri buydu; Türkiye’de bağımsız rock müzik yapmak için her şart var.

Tek eksik, bu şebekenin var olduğunun farkına varıp, bunu sürekli kullanmak, geliştirmek ve büyütmek. Şebeke sıkça kullanılıp turne sayısı arttıkça, turne kültürü ülkede gelişecektir. Bir pazartesi gecesi konser organize etmek ve konserlere gitmek tüm ilgili kişilerin kafasında normalleşecektir. Haftanın her gecesi konser yapmak normalleşince kısa zaman zarfında çok tarihli turneler gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Bu sayede turneler lojistik ve bütçe açısından daha verimli olacak, gruplar daha az maddi zarara uğrayacaktır. Zararı en aza indirgeyen veya daha çok kazanç sağlayabilen bağımsız rock oluşumları bu sayede daha sık turneler gerçekleştirebileceklerdir.

Black Sea Storm 2022 Türkiye Turnesi’nde bize destek olan ve konserlere gelen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz! Başta imkansız gibi görünen bir turneyi sizler sayesinde gerçekleştirebildik. 2023 ve sonrasında yeniliklerle Türkiye’yi tekrar turlamak ümidi ile şimdilik Sinaloa Meksika’dan sevgi ve selamlar.

Black Sea Storm 2022 Türkiye Turnesi Afiş